,,Šah je sve – umetnost, nauka i igra.”

Anatoly Karpov


Ko smo mi

Glavna ideja ŠK Bubamara je pre svega usmerena na afrimaciju igranja šaha kod dece od 5 do 12 godina kroz rad dečje škole šaha i učestovanje članova na šahovskim turnirima.

Škola šaha ima preko 40 članova i njen rad je organizovan kroz rad u grupama u zavisnosti od uzrasta i prethodnog šahovskog znanja deteta kao što su mlađa, srednja i starija grupa.

Članovi kluba imaju zapažene rezultate na školskim šahovskim takmičenjima, kao i na zvaničnim turnirima u oranizaciji ŠSS i ŠSV sa različitim uzrastima dece. Klub trenutno igra u novosadskoj ligi.

Kako je sve počelo…

Šah klub «Bubamara» je osnovan 28.12.1992. godine u Novom Sadu u cilju da okupi zaljubljenike u drevnu igru.  Tokom prvih godina postojanja klub se polako razvijao i bio je usmeren na organizaciju turnira gde nije bilo novčanih nagrada, već su nagrade bile u knjigama, što je bio novitet u to vreme na našim prostorima. Počeli su pristizati i novi članovi, jači, u šahovskom smislu, i klub je beležio sve bolje rezultate. Nakon osvajanje novosadske lige 2000. godine klub se plasirao u viši rang takmičenja, tj. južnobačku ligu gde se zadržao jednu sezonu. U periodu od 2002. do 2004. godine, Klub se takmiči u bačkoj ligi.

Narednih godina Klub se vraća u novosadsku ligu gde je ponovo osvaja 2009. godine i dobija šansu da ponovo zaigra u južnobačkoj ligi.

Tokom prvih dvadeset godina postojanja šah klub «Bubamara», prodefilovala su mnogo poznata imena iz novosadskog sveta šaha, kao što su Ujhazi, Trbojević, Lovre, Torbica, Šarić, Čengija, Munižaba, Olah, Kučmaš, Matić, Danković, Miladinov, Kanjuh, Terzić i monogi drugi.

Šah klub «Bubamara» se može ponositi i sa svojim šahovskim sudijama, kao što su Danković, Miladinov, Terzić, itd.

(Visited 241 times, 1 visits today)