odb1

Najvažnija stvar u šahu je sigurnost. Posle svakog poteza protivnika napravite malu pauzu i postavite sebi sledeća pitanja:
• Šta protivnički potez preti?
• Koje su protivnikove namere?
• Šta bih radio na protivnikovom mestu?

odb2

Svaki potez pešakom stvara slabost koja može delovati beznačajno na prvi pogled, ali može biti kasnije iskorišćena od strane vašeg protivnika. Najbolju odbranu kralja čine pešaci na početnim položajima.

odb3

Neočekivani šahovi mogu često puta biti ključ taktičkog napada. Iz tog razloga treba uvek zakloniti kralja – na prvom mestu vršenjem rokade. Pomoću rokade vršimo dvojaku odbranu kralja: sklanjamo ga u ugao table i sakrivamo ga iza grupe pešaka. U toku partije se često dešava da se pešačka struktura ispred kralja poremeti. Tada je potrebno skloniti kralja sa otvorene linije ili dijagonale. Kralj se može braniti i zatvaranjem otvorenih puteva do njega, postavljanjem vaših figura.

odb4

Ako vaš protivnik ima samo jednog lovca, probajte da postavite vaše figure na polja suprotne boje od onih koje kontroliše protivnički lovac. Na taj način ćete ga totalno onesposobiti i umanjiti protivnikove šanse za neku kombinaciju.

Пробајте, постепено, да поправите положај ваше фигуре која се налази на лошој позицији. То ћете извести тако што ћете:

odb5

1) Поставити фигуру на позицију са које ће контролисати већи број важнијих поља.
2) Повезати вашу фигуру са осталима
3) Вашом фигуром извршити притисак на противничку територију

odb6

Svaka vaša nebranjena figura može biti meta napada neke protivničke kombinacije. Idealno bi bilo kada bi sve figure bile čuvane od strane pešaka, a ukoliko to nije moguće, od strane drugih figura. Glavni nedostatak situacije u kojoj jedna figura brani drugu je taj, da kada je figura koja brani drugu prinuđena na povlačenje, ona mora napustiti odbranu figure koju štiti.

odb7

Već smo rekli da najbolju odbranu kralja čine pešaci na polaznim položajima. Ali, nekada jepotrebno odstupiti od tog pravila, naročito ako su vaš prvi red napustili topovi ili se spremaju da ga napuste. U takvim slučajevima uvek je mudro ostaviti kralju mogućnost da pobegne, pre nego što se odlučite da ostavite vaš osnovni red bez odbrane.

odb8

Kada je to moguće, uvek ograničite kretanje i dejstvo protivničkih figura. Lovcima blokirajte dijagonale, skakačima sprečite da uskoče na slaba polja vaše odbrane, a topovima ne dozvolite da ostvare prednost na otvorenim linijama, možda protivnik napravi neku grešku

Mnogo puta, najbolja odbrana od napada protivnika po boku je protivnapad na centar, čak i ako će vas to koštati pešaka. U opštem slučaju važi:

odb9

Ako ste napadnuti, ne paničite!
Pokušajte sa razmenom da smanjite pritisak
Probajte da pronađete protivnapad
Probajte da žrtvom preokrenete inicijativu. Ako vam ne pođe za rukom ništa od ovoga, sačekajte, možda protivnik napravi neku grešku!

Vrednost figure u opštem slučaju zavisi od broja polja nad kojim dominira, zato što ako figura kontroliše više polja, veća je pretnja za protivnika. Bolje pozicionirane figure imaju mnogo veću vrednost od onih čija je pozicija loša.Dobro pozicionirana figura ima sledeće vrline: štićena je, ima veliku pokretljivost, nije je lako napasti, sarađuje sa drugim figurama i napada protivničke figure ili pešake.!

 • Opšta pravila za izmenu figura su:
  • Kada protivnik ima inicijativu
  • Kada ste u pasivnoj poziciji
  • Kada slabite pešačku strukturu suparnika
  • Kada ste u materijalnoj prednosti
  • Kada menjate pasivnu za aktivnu figuru
  • Kada uprošćavate poziciju i grabite ka završnici sa boljim šansama
  • Kada eliminišete važnu protivnikovu odbrambenu (napadačku) figuru.
(Visited 139 times, 1 visits today)