Članovi ŠK Bubamara na rođendanskom dečjem turniru kod ŠK „Dame“ – 26.11.2019

Šahovski klub „Dame“ iz Novog Sada je, u saradnji sa ŠSV, organizovao tradicionalni Dečji šahovski turnir povodom osam godina od svog osnivanja.

Naziv turnira bio je „Rodjus 78 i 8“, a održan je u prostorijama kluba, na kojem je učestvovalo preko 60 devojčica i dečaka predškolskog i školskog uzrasta. Igralo se pet rundi po švajcarskom sistemu, a dečaci i devojčice igrali su odvojeno u tri grupe

  1. predškolskog uzrasta i prvog razreda osnovne škole,
  2. drugog, trećeg i četvrtog razreda i
  3. petog, šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole.

Turnir je otvorio Stanislav Klišanić, predsednik ŠK „Dame“ koji je pozdravio sve učesnike i pratioce i postarao se da se svi osećaju prijatno u njegovom klubu.  Nastupilo je ukupno 48 dečaka i 13 devojčica, a nacionalni sudija Stanislava Nedeljković nije imala težak zadatak, jer su se svi učesnici fer i korektno borili za šahovskom tablom.

U grupi najmlađih dečaka, predškolaca i učenika prvog razreda osnovne škole, bilo je 19 učesnika, a prvo mesto podelili su Miloš Pasula i Mladen Šćekić sa po 4,5 poena, ali je po dodatnim kriterijumima pehar ipak pripao Pasuli. Na deobi trećeg mesta našli su se Filip i Stefan Ostojić sa po četiri poena, ali je bronza ipak pripala Filipu. Kod nešto starijih dečaka od drugog do četvrtog razreda osnovne škole, na pobedničkom postolju se našao Luka Gilica sa 4,5 poena, dok su drugo mesto podelila trojica takmičara sa po četiri poena, a Buholc je presudio da srebro pripadne Dominiku Totu, bronza Konstantinu Mandrašu, dok je Uroš Zarić morao da se zadovolji četvrtim mestom.

Prema očekivanju, u grupi najstarijih dečaka od petog do osmog razreda, trijumfovao je Andrej Ljepić sa 4,5 poena. Treba naglasiti da se u ovoj grupi takmičila i jedna vrlo talentovana devojčica, Anja Jovanović, koja je osvojila odlično drugo mesto sa četiri poena, ostavivši iza sebe devetoricu dečaka! Na deobi trećeg mesta, sa po tri poena, našla su se četvorica takmičara – Đorđe Krunić, Dario Maglovski, Aleksa Kraska i Aleksa Subić, a prema dodatnim kriterijumima bronzu je osvojio Đorđe Krunić.

U konkurenciji najmlađih devojčica, nastupile su tri takmičarke koje su odigrale jednokružni Berger turnir. Desila se zanimljiva situacija da su dve šahistkinje – Iva Obrovac i Isidora Isakov – imale isti broj poena (1,5), kao i identične sve dodatne kriterijume, budući da su njih dve međusobno remizirale, a obe su savladale trećeplasiranu šahistkinju, Dunju Papić. Tako je na kraju žreb morao da odluči o pobednici, a ovog puta sreća je bila naklonjenija Ivi Obrovac, pa je ona osvojila zlatnu medalju, dok je Isidori Isakov pripalo srebro.

 

Kod nešto starijih devojčica od drugog do četvrtog razreda učestvovalo je 10 takmičarki, a ubedljiva šampionka, sa fišerovskih pet poena iz pet partija, postala je Emilija Vugdalić. Na deobi drugog mesta, sa po 3,5 poena, našle su se Jelica Ostović i Dunja Pavlik, pa su dodatni kriterijumi presudili da srebro pripadne Jelici, a bronza Dunji. U najstarijoj grupi devojčica od petog do osmog razreda bila je samo jedna učesnica – Anja Jovanović, koja je igrala u muškoj konkurenciji, ali su joj, kao jedinoj dami, pripali pobednički pehar i zlatna medalja.

Izvor: Dnevnik

 

(Visited 418 times, 1 visits today)

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *